2012. július 25., szerda

Csillagok útján

A Sharp az 1960-as évek második felében folytatta az expanziót. Létrehozta az európai leányvállalatát hamburgi központtal, ahol kiépítette logisztikai bázisát (Japánból az öreg kontinensre érkező hajószállítmányok ma is ide futnak be). Még ebben az évtizedben megalakult a harmadik tengerentúli leányvállalat is az Egyesült Királyságban. Mindezzel párhuzamosan a luxemburgi tőzsdén is megerősítette jelenlétét, így minden adott volt, hogy erősen megvesse lábát Európában.
A boszorkánykonyhában közben tovább folyt a munka. 1966-ban a mikrohullámú sütők területén fejlesztettek ki egy forradalmi újítást. Ez volt a forgó tálca, amely a Sharp szabadalma.

a világ első forgótányéros mikrosütője
R-600 az első forgótányéros mikrosütő

Ennél sokkal Izgalmasabb terület volt az elektronikai alkatrész szegmens. 1969-ben kijött a vállalat az optoelektronikában mérföldkőnek számító gallium-arzén alapú fénykibocsátó diódájával. Ezekben az években nyílt verseny folyt. Ki tud kisebb, olcsóbb és energiatakarékosabb alkatrészeket gyártani? A Sharp a fém-oxid alapú félvezetőkben (MOS) hitt, ezért a kutatások ebben az irányban folytak. A cél  egy olyan alacsony energiafogyasztású és a magas integrációs képességű termékcsoport kifejlesztése volt, amit aztán szabadalmaztatnának, majd elkezdenék a chipek saját gyártását és ily módon a versenytársakkal szemben óriási piaci előnyre tennének szert. Az elektronikai evolúciós folyamatot egy új terület igénye is erősítette. Ez volt az űrkutatás. Ne feledjük, 1969-ben már ember járt a Holdon és javában folyt az Apollo-program. A cég stratégiai szerződést kötött ennek egyik hajtóerejével a Rockwell Corporation-nel chipek gyártására.. Az új (ELSI) chip egy 3 négyzetmilliméteres szilícium lapka volt, amin 1875 elemet (diódákat, tranzisztort, ellenállást) tudtak elhelyezni. Mindez 30-40-szer nagyobb intergitást jelentett, mint a korábbi IC-k. A cég egy éven belül a fogyasztói termékeibe is beépítette az új technológiát, így megjelent a Sharp QT-8D Microcompet számológép, mely gyorsasága és kis mérete folytán nagy feltűnést keltett.

Sharp MicroCompet
Sharp MicroCompet számológép



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése