2012. június 29., péntek

Ismeretlen vizeken

A Sharp eddigi történetéből már kitűnhetett, hogy milyen komolyan foglalkoznak a kutatás-fejlesztés területével. A folyamatos megújuláshoz nélkülözhetetlen az új technológiák megismerése, bevezetése és erre támaszkodva új termékek létrehozása. Ennek a gondolkodás módnak egyik szép fejezete a 60-as évek. A színes tévék és háztartási elektronikai eszközök területén a Sharp komoly eredményeket és bevételt ért el ekkor, de a háttérben már újra készült valami... Egy fiatal mérnökcsoport a számítógépek és a félvezető technológia területével kezdett foglalkozni. A végső cél az lett, hogy a csapat e két területből kiindulva egy minél kisebb, bárki által könnyen használható elektronikus számoló eszközt fejlesszen ki. Ennek a munkának az eredménye lett  az első japán tranzisztoros asztali számológép az 1964-ben megjelent CS-10A.

SHARP CS-10A tranzisztoros számológép
Az első japán tranzisztoros számológép a Sharp CS-10A



A berendezés 530 tranzisztort és 2300 diódát tartalmazott. Súlya 25 kg, fogyasztása 90 W volt. A gépben levő tranzisztorok germánium alapúak, mert előállítása jóval alacsonyabb költségű volt, mint a nála már akkor is sokkal megbízhatóbb, de még igen drága szilíciumból készült társaié. A kereslet akkora volt az új termék iránt, hogy a gyár havi 300 darabos termelő kapacitása kevésnek bizonyult. A Sharp ettől kezdve a számológép piac meghatározó vállalatává vált. A fejlesztés rohamléptekkel zajlott. 1965 év végén megjelent a szilícium tranzisztoros CS-20A, amely már a maihoz hasonló billentyűzettel rendelkezett.

Sharp CS-20A szilícium tranzisztoros számológép
Sharp CS-20A számológép


A versenytársak igyekeztek lépést tartani, igaz nem sok sikerrel. 1967-ben a Sharp a világon elsőként már integrált áramkörrel szerelt számológépet jelentetett meg. Ez volt a CS-31A.

SHARP CS-31A számológép
A világ első IC alapú számológépe a Sharp CS-31A


A készülékek egyre kisebbek és gyorsabbak lettek, funkciójuk/tudásuk pedig folyamatosan nőtt. Ezekből az ősökből kiindulva Napjainkra négy alszegmens alakult ki: az alapműveletes, az asztali, a tudományos és a szalagos számológépek családja. Ha esetleg nem Sharp számológéped van, a következő vásárlásnál feltétlenül nézd meg ezt a márkát is :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése